Salam perkenalan + Cerita Pendek

http://4.bp.blogspot.com/-nXFE-_iAK1w/To_V0PNKLvI/AAAAAAAABsE/i-xbhccfCM4/s320/assalamualaikum-6.png 

Welcome to my blog, Muhammad Al Amin. Min baru join blog ni atas reviews dari kengakawan Min yang juga blogger. Harap korang semua suka dengan blog Min yang tak seberapa nak cantik sangat ni. Min x edit blog ni, Min amik tempahan ngan Mastura Aziz, ni pun Cik Aadhirah yang tolong tempahkan. Cantik jugak lah .. nampak 'gentle' gitu ! Nanti Min buat pages pasal diri Min ya ? sekian ... sebelum tu, Korang enjoy lah citer yang Min buat ni ! ^^ Tapi taklah sehebat novelistar kat luar sana tu ! Okey, take your time ~

'Angsa dan Itik'

Pada zaman dahulu, ada seekor angsa dan seekor itik tinggal di sebuah kolam. Angsa dan Itik, menjadi kawan rapat semenjak dari kecil lagi. Kemana sahaja mereka pergi, pasti sahaja berdua. Jarang sekali melihat ada diantara mereka yang berseorangan. 

Pada suatu petang, Itik mengajak Angsa ke tepi sungai untuk mencari makanan. Beberapa minit kemudian, Itik dan Angsa keletihan. Itik mengambil langkah untuk pergi berenang menyejuk kan badan manakala Angsa pula duduk berehat di bawah pohon yang rendang. Angsa melihat suasana di sekelilingya, tiba-tiba pula Angsa ternampak seekor cacing keluar mencari makanan. Mengenangkan perut lapar nya itu, Tanpa berfikir panjang, Angsa pun terus mengejar cacing yang dilihatnya tadi. Cacing itu dengan secepat yang mungkin, masuk ke dalam banir pokok.

Itik yang baru sahaja menyedari ketiadaannya Angsa, mula mencari rakan karibnya itu. Lalu, Itik ternampak Angsa yang hanya melihat-lihat seperti menunggu sesuatu keluar dari arah banir pokok itu lalu menghampirinya.Itik pun menyuruh Angsa memasukkan kepalanya itu kedalam banir pokok untuk mencari cacing itu. Tanpa berfikir panjang, Angsa akur. Semasa ingin mengeluarkan kepalanya dek kerana tidak menjumpai cacing itu, Angsa merasakan bahawa kepalanya telah tersekat di banir pokok itu.

Angsa meminta tolong daripada Itik untuk mengeluarkan kepalanya yang tersekat itu. Itik pun terus menarik badan Angsa. Angsa menjerit kesakitan. Itik berhenti seketika dek kerana jeritan dari Angsa yang membuatkan Itik sedikit gerun. Lalu menyambung menarik badan Angsa untuk mengeluarkan kepalanya yang tersekat di celah banir pokok itu.

Akhirnya, muncung angsa pun dapat dikeluarkan daripada banir pokok itu. Angsa segera berterima kasih kepada Itik yang segera menolongnya tadi. Jika dibiarkan lama, mahu tak mati kebuluran Angsa dibuatnya! 

Itik lalu berasa Kehairanan dengan Angsa. Kerana leher Angsa yang dahulunya pendek, kini panjang. Tidak ada apa yang dapat dibuat oleh Itik. Leher itu 'kekal' sehingga ke hari ini.

Nota: Amacam ? best tak citer? Sorry lah, Min tak pandai sangat buat karangan fiksyen yang membabitkan 'haiwan' ni ! Min just nak test karangan yang Min buat. Maklumlah, Exam minggu depan (12 Mei ) Ya Allah, debaran kian terasa. Doakan Min ya ? Sekian Assalamualaikum !  


 

2 comments:

  1. as salam amin, cerita ni best & boleh dikembangkan lagi- tp if xnk, apakata if amin selitkan sedikit moral/pgjrn dalam kisah angsa & itik ini walaupun ia sekadar karangan fiksyen .. thumbs up & gd Luck..! =D

    btw, itu hanya opinion tawww - jgn ambil hati yer :)

    ReplyDelete
  2. Salam. Jemput ke blog saya ye.. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/05/setulus-kasih-ibu-contest.html

    ReplyDelete